5 λόγοι για κακή όρεξη σε ένα παιδί

Είναι από καιρό γνωστό ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για πολλές μητέρες είναι η έλλειψη καλής όρεξης για ένα παιδί. Τα παιδιά δεν τρώνε καλά αρνούνται εντελώς πολλά τρόφιμα και πιάτα. Υπάρχουν πολλοί απλοί λόγοι για αυτό, και οι έμπειρες μητέρες ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

1. Σνακ μεταξύ των γευμάτων

Πολλές μητέρες σε συνεχή ματαιοδοξία κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς δισταγμό, αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με μπισκότα, ψωμί ή ακόμα και γλυκά, ενώ παραπονιούνται ότι το παιδί τους δεν τρώει σούπα και δημητριακά. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, διότι ακόμη και ένα μικρό “σνακ” παραβιάζει τη διατροφή.

Ο οργανισμός, παίρνοντας μικρές μερίδες τροφής στα διαστήματα μεταξύ των βασικών γευμάτων «συνηθίζει» στο αίσθημα του κορεσμού και δυσκολεύεται να αντιληφθεί ένα πλήρες γεύμα με τη μορφή του πρώτου και δεύτερου. Το στομάχι έχει ρυθμιστεί να εργάζεται συνεχώς, έτσι ώστε το παιδί να ζητά πάντα φαγητό, αρνούμενο ένα πλήρες μενού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερα να αποφύγετε τα «σνακ» και να ζητήσετε να περιμένετε το παιδί πριν το γεύμα. Διασκεδάστε το παιδί με παιχνίδια διασκέδασης ή μια βόλτα. Εάν δεν χρειάζεται να βαρεθεί, τότε δεν θα υπάρχει χρόνος για “σνακ”. Την πάροδο του χρόνου, το σώμα γίνεται εξοικειωμένο με το καθεστώς και τα παιδιά απλά δεν θέλουν να τρώνε μεταξύ των γευμάτων βασικών τροφίμων.

2. Έλλειψη διατροφής

Το διατροφικό σχήμα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και επηρεάζει άμεσα την όρεξη του παιδιού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η καλύτερη επιλογή είναι τρία γεύματα την ημέρα για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών, για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών πέντε φορές την ημέρα. Τα μωρά ηλικίας κάτω των 4 ετών για πλήρη ανάπτυξη χρειάζονται ιδιαίτερα τη διατροφή. Μπορεί να περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, σνακ, δείπνο και ένα δεύτερο δείπνο (το αργότερο στις 20:00).

Για πρωινό, πρέπει απαραίτητα να υπάρχει γαλακτοκομικό πιάτο ή τυρί cottage. Μπορείτε να φτιάξετε ομελέτα.

Για μεσημεριανό γεύμα, μαγειρέψτε σούπα από κρέας και λαχανικά.

Το απόγευμα , προσφέρετε στο παιδί φρέσκα φρούτα ή τον πουρέ τους. Μπορείτε να δώσετε ένα κουλούρι ή μπισκότο.

Δείπνο με τη μορφή δημητριακών ή λαχανικών δεν πρέπει να είναι αργότερα από τις 6 μ.μ., και στης 8 τροφοδοτήστε το μωρό με γάλα.

…Είναι από καιρό γνωστό ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για πολλές μητέρες είναι η έλλειψη καλής όρεξης για ένα παιδί. Τα παιδιά δεν τρώνε καλά αρνούνται εντελώς πολλά τρόφιμα και πιάτα. Υπάρχουν πολλοί απλοί λόγοι για αυτό, και οι έμπειρες μητέρες ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

3. Μονοτονία των πιάτων

Διαφοροποιήστε το μενού, ετοιμάστε νέα πιάτα και μην φοβάστε να πειραματιστείτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το ίδιο φαγητό με διαφορετικές επιλογές.

Μαγειρέψτε το φαγητό σε ένα πήλινο δοχείο, βγάλτε το με κρέας ή ψήνετε στο φούρνο. Μπορείτε να βράσετε το ρύζι απλά με νερό ή γάλα, μαγειρέψτε σε μια κατσαρόλα με σταφίδες για ένα εξαιρετικό κρέας με πιλάφι.

Φτιάξτε ριζότο με πολύχρωμο ρύζι ή κεφτεδάκια με σάλτσα κρέμας.

…το πρώτο πράγμα που προσέχει ένα παιδί είναι η εμφάνιση φαγητού. Μια τυπική ομελέτα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έναν πολύχρωμο ήλιο, προσθέτοντας λαχανικά και χόρτα σε αυτό. Φανταστείτε και δημιουργικά προσεγγίστε το μαγείρεμα! Το παιδί σας θα είναι χαρούμενο!

4. Εμφάνιση των πιάτων

Πολλές μητέρες δεν δίνουν προσοχή στην εμφάνιση μαγειρεμένων πιάτων, ξεχνώντας ότι η βρώμη ή το κρέας δεν φαίνεται πάντα ελκυστικό. Αλλά το πρώτο πράγμα που προσέχει ένα παιδί είναι η εμφάνιση φαγητού.

Μια τυπική ομελέτα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έναν πολύχρωμο ήλιο, προσθέτοντας λαχανικά και χόρτα σε αυτό. Φανταστείτε και δημιουργικά προσεγγίστε το μαγείρεμα! Το παιδί σας θα είναι χαρούμενο!

Τα παιδιά όχι μόνο δεν θέλουν να τρώνε μια γκρίζα μάζα κουάκερ, αλλά ακόμη και να την δοκιμάσουν. Διακοσμήστε με φρέσκα μούρα ή ρίξτε στην κορυφή μαρμελάδα, βάλτε γύρω κομμάτια φρούτων με τη μορφή πέταλα λουλουδιών ή απλά ρίξτε λειωμένο βούτυρο με τη μορφή ενός αστείου προσώπου.

Σε ένα συνωμοτικό ψίθυρο, πείτε μου ότι αυτό είναι ένα ασυνήθιστο και μαγικό κουάκερ που δίνει δύναμη και επιδεξιότητα σε όσους το τρώνε. Κανείς δεν θα αρνηθεί αυτό το πιάτο. Υπάρχει ένα άλλο τέχνασμα – μην δώσετε πάρα πολύ κουάκερ, αφήστε το παιδί να ζητήσει συμπληρώματα!

5. Προβλήματα υγείας

Μερικές φορές η αιτία της κακής όρεξης είναι προβλήματα υγείας, οπότε αν το παιδί, παρά τα νόστιμα και ενδιαφέροντα πιάτα, καθώς και την έλλειψη “σνακ” και τη σωστή διατροφή δεν τρώει, ζητήστε βοήθεια από παιδίατρο. Ίσως το μωρό να έχει προβλήματα στο στομάχι ή άλλες διαταραχές στο σώμα που προκαλούν κακή όρεξη.

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.